Daan en Mara

Daan en Mara
Mijn oogappeltjes! Met dank aan fotografie Yvette Coppoolse (klik op de foto en je wordt doorgelinkt naar haar website, doen wat ze is top)

maandag 29 november 2010

Ding 11 Wiki's

Wiki's uitgelegd in plain English erg leuk weer, maar ik had een klein beetje last van een deja vu. Het lijkt allemaal toch ook wel erg veel op google docs. Dat zou ik (met de voorkennis die ik had) in eerst instantie niet gezegd hebben, want de enige wiki tot nu toe was Wikipedia. Een encyclopedie geschreven door mensen met kennis een webpagina direct aan te passen door elke bezoeker. Informatie welke dus ook niet altijd betrouwbaar is. Er kan openheid geboden worden, maar daarin kan men ook weer doorslaan, vind ik. Kijk maar eens naar de VS. Natuurlijk is het daar altijd al over the top, maar ik vind ook dat sommige stukken en in het geval van Wikileaks vertrouwelijke stukken niet op straat moeten komen te liggen. Wiens belang dient het?

On Sunday 28th Novembre 2010, Wikileaks began publishing 251,287 leaked United States embassy cables, the largest set of confidential documents ever to be released into the public domain. The documents will give people around the world an unprecedented insight into the US Government's foreign activities.
The cables, which date from 1966 to the end of February this year, contain confidential communications between 274 embassies in countries throughout the world and the State Department in Washington DC. 15,652 of the cables are classified Secret.
To access the Cable gate, go to http://cablegate.wikileaks.org

3 opmerkingen:

  1. Tja Digidees, daar wordt wel heel verschillend over gedacht. Als de president van de VS a zegt en uit allerlei documenten blijkt dat het b is dan liegt de president. Dat hoort ook niet!
    De betrouwbaarheid is idd een punt. Dus als je een wiki hebt moet je dat wel in de gaten houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dus altijd controleren en niet klakkeloos iets aannemen!
    En geldt dat niet voor alles?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daar kun je meerdere reacties op geven.

    Betrouwbaarheid is een belangrijk goed, alleen kun je in een groot project niet alles gaan controleren. Daar geldt het principe van radical trust en transparantie. Vertrouw je mensen niet, dan moet je niet aan een 2.0-project beginnen. Is er iets fout, dan kan je dat achteraf altijd repareren.

    Betrouwbaarheid en transparantie is niet iets wat goed samen gaat met bestaande oude organisaties. Zeker niet als het overheid en militaire organisaties betreft. Daar gebeurt veel achter gesloten deuren. Vaak terecht, maar al te vaak onterecht. Er gebeuren beschamende dingen. Daar probeert Wikileaks verandering in te brengen. In de hoop dat misstanden bekend worden en in het vervolg zullen worden vermeden. Alleen een goed geïnformeerde burger is in staat zo zijn democratisch recht op een juiste manier uit te oefenen.

    BeantwoordenVerwijderen